• Logement 1818

    Appartement, met zitkamer voor extra comfort

    Direct boeken

Klik hier om te boeken

Historie Logement 1818

In 1648 kwam met de vrede van Munster een einde aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en werd de Republiek als een soevereine staat erkend. Bakel, gelegen in Noord-Brabant werd onderdeel van de Republiek en vanaf toen werden alle besluiten vanuit Den Haag genomen. Een van die besluiten was dat alle kerken en pastorieën (ambtswoning van een pastoor of predikant)  in handen werden gesteld van de protestanten. De pastoor moest plaats maken voor de dominee en de katholieken mochten hun erediensten niet meer uitvoeren. De katholieken bleven echter hun geloof trouw.

De pastorie in Bakel was in die tijd behoorlijk bouwvallig. In geschriften is te lezen dat de verschillende dominees die er gewoond hebben, allen klaagden over de staat van hun woning.
In 1765 verliet de toenmalige dominee zijn woning om elders zijn intrek te nemen en hij verzoekt om een nieuw te bouwen pastorie. Gelukkig komt men aan zijn wensen tegemoet en men gaat op zoek naar een bouwkavel. Deze wordt gevonden naast de bouwvallige pastorie, in de hoek van de hof naast de weg van Bakel naar Gemert, de huidige locatie van Logement 1818.

In 1767 komt de goedkeuring om tot bouwen over te gaan. De kosten bedragen 3300 gulden, een kapitaal in die tijd. In 1768 betrekt de dominee zijn nieuwe, stenen woning. De oude pastorie wordt dan afgebroken. In de loop van tijd is de pastorie uitgebreid tot het gebouw dat er nu, weliswaar niet meer als pastorie, nog steeds staat.

Als aan het einde van de 18de eeuw de Fransen, onder Napoleon, ons land binnendringen wordt er bepaald dat het kerkgenootschap, dat aan kan tonen dat het de meeste leden heeft, de rechten krijgt over de kerk en pastorie in hun gemeenschap. In Bakel was dat overduidelijk met 1670 katholieken tegenover 20 protestanten.
Het heeft echter nog wel enkele jaren geduurd voordat het in Bakel tot een overdracht kwam. Het waren hoofdzakelijk financiële kwesties, vooral over het onderhoud, wat de reden was dat het nog tot het jaar 1818 duurde voordat de katholieken in Bakel hun kerk en pastorie weer in bezit kregen.

In 1801 heeft de laatste dominee de pastorie verlaten. Het gemeentebestuur besloot toen, om inkomsten te genereren, de pastorie te verhuren. Voor de oostzijde van de pastorie moest men 18 gulden per jaar betalen en voor de westzijde was dat 21 gulden.

Het was pastoor Gerardus van der Heijden die in 1818 weer als eerste pastoor in de pastorie van Bakel zijn intrek nam. Hij bleef er wonen tot aan zijn dood in 1827.
Zijn opvolger was pastoor Johannes van der Donk, die tot zijn dood in 1856 de zielenherder van Bakel was. De volgende pastores van Bakel, die allen ook in de pastorie gewoond hebben, zijn: Benedictus van Bokhoven, Franciscus van Zeeland, Petrus Sanders, Adrianus van Velthoven, Antonius Wassenberg, Karel van Veijfeijken, Johannes van de Ven, Camiel van Lamoen en Arie Wester.
Enkele jaren nadat de laatste pastoor Arie Wester was vertrokken kwam het pand in september 2018 in bezit van Els en Jos van Mierlo. Na een ingrijpende renovatie is er sinds juni 2019 B&B Logement 1818 gevestigd.

Met dank aan Heemkundekring Bakel en Milheeze

Wie zijn wij

Wij zijn Jos en Els en samen zijn wij in 2019 dit avontuur aangegaan. Enkele jaren daarvoor kwam het pand te koop te staan en zagen we de kans om een Bed & Breakfast te beginnen. Iets waar we eigenlijk al vaker over hadden gesproken. Dit was de kans om mooi te wonen en gasten te ontvangen.

Beiden houden we van het bourgondische leven en om dit te delen en vieren met anderen. Lekker samen eten, samen drinken en kletsen. Binnen of buiten, het maakt niet uit. Zolang we dit met anderen kunnen doen, genieten wij. Met een achtergrond in de catering (Els) is gastvrijheid ons welbekend. Wij zorgen graag voor mensen en stellen ze op hun gemak. Koken is daarbij een passie (Els). Wijn, onlosmakelijk verbonden met spijs, hoort hier bij en daar ligt ook zeker onze interesse (Jos). Met onze collectie wijnen proeven we graag met anderen tijdens een etentje of gesprek.

In onze vrije tijd gaan wij graag naar de golfbaan, maken we een wandeling of gaan we fietsen. U kunt bij ons dan ook goed terecht voor tips!

Wij hopen u snel te mogen verwelkomen bij Logement 1818.

Kamers

De Tuinkamer:

Eigen badkamer en uitzicht over de prachtige tuin.

Deze kamer ligt aan de achterzijde van de voormalige pastorie met een uitzicht over de schitterende achtertuin.

De Voorkamer:

Eigen badkamer en uitzicht over hartje Bakel.

Aan de voorzijde van dit monumentale pand kijkt u uit over de mooie dorpskern van Bakel terwijl u geniet van alle rust.

Appartement:

Eigen badkamer en een aparte zitkamer.

Vanuit de slaapkamer kijkt u uit over de prachtige achtertuin. Voor extra comfort is er een aparte zitkamer om te genieten van een kop koffie of een glaasje wijn.

Reviews

Wat een prachtige kamer, alles tot in de puntjes geregeld. Dit voelt écht als er even helemaal tussenuit. Rust, ruimte en aandacht. Els wil maar één ding: dat je het goed naar de zin het. Nou ik kan je vertellen, dat is gelukt.
We komen heel graag een keer terug!

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen